Sladká rýže ( rýžový nákyp )
Připravíme si rýži, mléko, sůl, cukr moučka, vejce, ovoce dle chuti.
Na 1 sáček se dává 1/2l mléka, 2PL cukru a špetka soli.
Vše vaříme a za stálého míchání se uvaří rýže do měka. Když je rýže měkká, přidáme 1 žloutek a zamícháme. Pridáme trošku másla ( asi 1PL ).Pozor! Připravte si více mléka, protože někdy je nutné mléko přidat.Přidáváme pouze vařicí mléko!
Pak dáme všechno z hrnce do pekáče, vmícháme ovoce, které ovšem není nutné a na to ušlehaný sníh z bílku s troškou cukru. Trošku tak uděláme lžící vlnky aby to hezky vypadalo. Troubu máme rozehřátou asi na 200°C a pečeme tak dlouho než bude sníh do zlatova.