Vánočka
1kg polohrubé mouky, 200g cukr moučka, 200másla-hery, 1/4l mléka, sůl, 60g droždí, 1 celé vejce, 2 žloutky.
Máslo dáváme vždy rozehřáté-té teplé. Pokud těsto mícháme v domácí pekárně, tak necháme víko otevřené, aby se do těsta dostal vzduch. Zamíchané těsto opatrně vyndáme do mísy ( pozor ať s ním nebouchnete ) a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí vyválíme šišky a zamotáme vánočku. Nandáme jí na plech s pečícím papírem, přikryjeme suchou utěrkou a ještě necháme alespon 30min. kynout. Po vykynutí ji pomežeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandličkami. Dáme upéct. Abysme zjistili jestli je vánočka hotová, můžeme do ní píchnout špejlí. Pokud se na ní těsto lepí, tak jestě není hotová. Dobrou chuť.